Povzetek

Povprečen čas branja: 7 min.

SEO (search engine optimization) ali optimizacija spletnih mest za spletne iskalnike. V tem prispevku si bomo pogledali kaj pomeni SEO optimizacija spletne strani. Kaj so osnovni pojmi ter par praks optimizacije vsebine za višjo uvrstitev med iskalnimi zadetki.

Ostanite z nami

Kaj pomeni SEO optimizacija spletne strani?

SEO optimizacija spletne strani je proces oblikovanja in prestrukturiranja informacij za uporabnike in spletne iskalnike. SEO je skrajšan izraz za optimizacija za spletne iskalnike ali po angleško Search Engine Optimization. V nadaljevanju se bomo pogovarjali o osnovnih načelih optimizacij, kaj vse obsegajo, namige, nasvete in še kaj.

SEO optimizacija na strani (On-site optimizacija) in izven vaše spletne strani (Off-site optimizacija) je izjemno ključnega pomena za uvrščanje vaše strani na Googlu.
Torej SEO delimo na:

  • on- site
  • off- site

Kategorizirali bi tudi tehnično stran optimizacije (strukturo spletne strani, strukturo kode, hitrost nalaganja, varnost ipd.) in prav tako stran uporabniške izkušnje (umestitev elementov, barve, pisave, kakovost vsebine ipd.).

Pod tehnični aspekt SEO optimizacije uvrščamo optimizacije same spletne strani. Pod to spada hitrost nalaganja spletne strani, struktura strani in zavihkov, ki mora biti enostavna za razumet, strukturirana vsebina (ločevanje naslovov in podnaslovov, uporaba razdelkov, pravilna uporaba html značk ipd.).

Seo optimizacija iz perspektive UX (uporabniške izkušnje) – tukaj bi omenili, da stran služi namenu, ter da uporabniku na enostaven način poda najboljše informacije. Zraven tega je pomembno, da je spisana berljivo in pravopisno. Tudi splošen izgled spletne strani je bistvenega pomena, kajti neprijazne in vsiljive strani bodo uporabniki hitro zapustili. Vse se vrsti okoli prijetne izkušnje uporabnika.

Da boste bolje razumeli, kaj je SEO optimizacija

Ko se pogovarjamo o SEO optimizaciji in visoki uvrstitvi spletne strani na Googlu (ali kateri od drugih super iskalnikov!), je prva stvar na katero pomislimo, ponovitev ključnih besed, vključevanje ključne besede v naslove in podobno. Kar je držalo veliko let.

Do leta 2019 je Google naredil že velike korake naproti tem zastaranim taktikam optimizacije. Kljub temu veliko teh taktik še drži in so še faktor v Googlo-vem algoritmu. A vsak tak faktor je le procent celote, zato je smiselno da začnemo optimizacije tako, da se vprašamo čemu Googlov algoritem v bistvu služi.


Odgovor na to je preprost- uporabniški izkušnji! Googlov namen je po vpisani besedi, uporabniku ponudit najbolj relevantno vsebino, da dobi kolikor se da najboljši odgovor.

V kolikor bi si želeli prebrati več o uporabniški izkušnji, uporabniških signalih in drugih faktorjev za visoko uvrstitev, si lahko ogledate naš vodič: SEO optimizacija spletne strani in njene vsebine.

Kaj pa je Googlov namen?

Googlov namen je ponuditi uporabniku najboljšo vsebino za vpisano besedo. Zaradi česa so začeli algoritem prilagajati uporabniškim signalom. Torej, CTR (click through rate), Dwel time (kako dolgo se uporabnik zadrži na strani)in Pogo sticking (poglej kaj naredi uporabnik, ko gre iz strani?…).

Najboljši prijem optimizacije je oblikovat in ustvarit vsebino, ki daje uporabnikom najvišjo vrednost in je najbolj relevantna temi. Ker če bomo zadovoljili uporabnika, bomo zadovoljili tudi Google. Google bo seveda to prepoznal in nas nagradil z višjo uvrstitvijo.
Obstaja veliko tehnik in taktik, trikov in napotkov, kako doseči visoko stopnjo optimiziranosti, a zagotovo je eno skupno vodilo in sicer ponuditi najboljšo in najbolj relevantno vsebino uporabniku.

Kakšen problem rešujete

Preden začnete pisat vsebino, je visokega pomena, da se najprej vprašate po samem namenu vsebine, kakšno vrednoto daje uporabnikom in kakšen problem rešuje.  Torej enostavno povedano – kako boste pomagali svojim uporabnikom.
Ko imate namen in vsebino izbrano, je naslednji korak določitev ključnih besed. V kolikor ste komaj začeli z SEO- m, predlagamo uvrstitev ključnih besed z manjšim volumnom in se čez čas potegovat za močnejše oz. težje ključne besede.

Namig: vedno poskusite poiskat long tail, ker…zakaj ne bi lovili več ključev hkrati.

Poizvedovanje ključnih besed lahko opravite v brezplačnem Google orodju:

  • Keyword planner ali pa izberete kakšno plačljivo orodje, kot sta npr. Semrush ali pa Ahrefs.
  • Seveda vsak, ki se ukvarja s SEO potrebuje orodje kot je Google Search Console, Analitik, Web master tools, Trends, itd…

Dober način iskanja novih in vam primerne ključnih besed je preko analize vaše konkurence. Najverjetneje je, da so tudi oni že poizvedeli preko katerih ključnih besed jih bodo uporabniki najhitreje našli.

Primarne in sekundarne ključne besede

Seveda so ključne besede osnova optimizacije za iskalnike. Enostavno povedano je ključna beseda beseda, katero uporabnik vpiše v iskalnik, kadar išče vsebino po Googl-u. Če želimo vsebino optimizirati pod specifično ključno besedo, je najboljša praksa, da uporabimo to frazo in njene sinonime skozi celotno vsebino.

Dobra praksa je, da se v prvem koraku ne oziramo toliko na samo besedo, ampak probamo zajeti čim več in čim globje temo, o kateri pišemo. Da najbolje opišemo in odgovorimo na vsa vprašanja, ki jih uporabnik zastavi ali bi jih lahko zastavil, podamo uporabniku tudi informacije, katere so tesno relevantne pisani vsebini.

Dobra osnova je od 300- 1500 besed. Skozi vsebino je visokega pomena, da uporabimo ne le samo tekst ampak tudi slike, vide-je, grafe, citate in podobno. Namen tega je, da naredimo vsebino kolikor se da razgibano in zanimivo uporabniku. Pri sami vsebini pa moremo bit še pozorni, da ne pre -optimiziramo vsebino in se enostavno osredotočamo na uporabnika.

Ključ SEO optimizacije 2019 je pisati vsebine za uporabnike ne spletne iskalnike!

V veliko veselje nam je, da smo vam predstavili pomemben del optimizacije in njene elemente. Upamo, da ste opisano razumeli in da boste lahko tudi sami implementirali kakšen nasvet ali dva.

V kolikor boste potrebovali kakšno pomoč ali imeli kakšno vprašanje, nas obiščite na strani indistant.com

Več prispevkov